Valsir SILERE – Csúcsteljesítmény a hangcsillapításban

Cikksorozatunk, melyben a Valsir hangcsillapított tokos lefolyórendszereiről írtunk elérkezett a negyedik és egyben a befejező részéhez. Rövid áttekintés gyanánt pár szóval az eddig bemutatott rendszerekről.

1. VALSIR PP3

Csak a példa kedvéért, mikor egy magashegyi túra helyszínére megérkezünk, először a hegy lábánál, az alaptáborban megkezdjük az akklimatizációt. Így tettünk mi is, elsőként megismerkedtünk a VALSIR PP3-mal. Ez azt jelenti, hogy bejutottunk a hangcsillapított rendszerek területére. Amennyiben erre esik a választásunk, már tettünk egy lépést az áramlási zajok mérséklése felé. A VALSIR PP3 mechanikailag nagyon stabil, de normál falvastagságú (pl. Ø110-nél s=2,7 mm), többrétegű polipropilén cső. Külső rétege szürke színű jó kopásállóságú PP, míg a középső rétegében ásványi anyag bekeverésével gondoskodott a gyártó a jó hidegtűrésről és bizonyos mértékű hangcsillapításról. Belső rétege rendkívül sima, a könnyebb kamerázhatóság kedvéért fehér színre színezett PP.

2. VALSIR BLACKFIRE

Ennél magasabb szint – a példánál maradva mondjuk az „előretolt alaptábor” – a VALSIR BLACKFIRE. Nő a falvastagság (pl. Ø110-nél s=3,4 mm), ezzel együtt természetesen javul a hangcsillapítási képesség is.

Ez a rendszer leginkább a tűzállóságával, valamint a (külső rétegéhez adalékként hozzáadott UV-stabilizáló anyagnak köszönhetően) kültéri alkalmazhatóságával hívja fel magára a figyelmet. Kívülről fekete színt kapott, a belső réteg pedig a PP3-hoz hasonlóan fehér.


3. VALSIR TRIPLUS


A magasabb hegyeket ostromolva érünk el a VALSIR TRIPLUS szintjére. Itt már komoly hangcsillapítással állunk szemben, köszönhetően a Valsir ezen a területen szerzett sokéves tapasztalatának.

Háromrétegű, növelt falvastagságú (pl. Ø110-nél s=3,4 mm) PP lefolyórendszer, melynek vastagabb közbenső, ásványi anyaggal adalékolt rétege biztosítja ezeket a kiváló akusztikai tulajdonságokat. Színe a rutinosabb kivitelezőknek már messziről jól felismerhető „Valsir kék”.


4. Csúcstámadás – VALSIR SILERE


A Valsir hangcsillapított lefolyórendszereinek csúcsa, a szabadalmaztatott SILERE.

Extrém vastag falú csőről beszélünk, ami azt jelenti, hogy a SILERE fala a normál cső falvastagságának duplája (pl. Ø110-nél s=5,4 mm!). Ennek köszönhetően a hangcsillapítás – vagy ezen a szinten már illene inkább hangszigetelésnek neveznünk – terén kimagaslóan teljesít.

Nem is nagyon tudjuk más rendszerrel összevetni, mert ezen a téren a Valsir SILERE egyedülálló. A rendszer egyrétegű, így nem csak egy kisebb vagy nagyobb rétegvastagságban kapta meg az ásványi összetevőt, hanem teljes alapanyagában.

A szabadalmaztatott keverék alapját a polipropilén adja, de a speciális ásványi összetevők hozzáadásával végeredményként olyan rendszert kapunk, amely alacsony hőmérsékletektől (akár -20°C-tól) egészen 95°C-ig megőrzi mechanikai stabilitását. A kémhatás szempontjából nézve 2-től egészen 12-ig terjedhet a szállított közeg PH értéke.

A növelt falvastagság miatt nem szokványos a rendszer méretsora, ezért nem minden átmérő esetén lehet a SILERE rendszerelemeket sima tokos csőkötéssel egyéb rendszerre csatlakoztatni (Ø58 – 78 – 90110 – 135 – 160 mm).

A Valsir SILERE rendszer rögzítéséhez természetesen gumibetétes csőbilincseket kell használni, melyek megfelelő módon csillapítják az épületszerkezet felé átadott testhangokat. A kivitelezést az idomok nagy választéka és a különböző rendszerekre való speciális csatlakozóidomok teszik könnyebbé.

A hangcsillapítás mértéke:

Az alábbi diagramon érdemes megfigyelni, hogy az EN 14366 szerint mérve 2 l/s-os áramlás esetén csak 6 dB(A) a zajkibocsátás. Hogy ez mennyire alacsony érték, az akkor tűnik fel, ha visszatekintünk az előző rendszerek értékeire. Ugyanezen paraméterek mellet a Triplus zajszintje 12 dB(A), a Blackfire 16 dB(A), a PP3 pedig 17 dB(A) zajszintet produkált.

BIM

Mint ahogy azt Valsir-tól megszokhattuk, a többi lefolyórendszeréhez hasonlóan a SILERE rendszerelemeket is megtaláljuk a BIMOBJECT-en, ezzel segítve a jövő tervezőit.

Bármelyik Valsir lefolyórendszert is válasszuk a fentiek tükrében, a minőségével mindig meggyőz minket a gyártó, hogy nem döntöttünk rosszul.

Műszaki tanácsadásra van szüksége? Segítünk eligazodni a Valsir lefolyórendszerek sokrétű választékában!
Vegye fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén!
Ajánlatkérését itt is elküldheti nekünk! Adja meg nevét és e-mail címét!

Nem találta meg amit keresett? Kérem, írja le üzenetben, hogy mire van szüksége! Kollégáink hamarosan felveszik Önnel a kapcsolatot!

A jobb felhasználói élmény biztosítása érdekében a weboldalunk úgynevezett sütiket használ