Valsir BLACKFIRE – A tokos lefolyórendszer, amely nemcsak tűzálló, hanem zajcsillapított is

A lefolyórendszerekről szóló cikksorozatunk második részében bemutatunk egy újabb Valsir zajcsillapított csőrendszert. Napjainkban az elvárás, hogy az épületeink szennyvíz-elvezető rendszereiben keletkező zajokat redukáljuk, egyre fontosabbá válik. A Valsir hangcsillapított lefolyórendszerei közül a belépő szintet, a PP3-at egy korábbi cikkünkben már megismerhették, mai témánk pedig a Valsir BLACKFIRE. Ez a rendszer nemcsak a tűzállósága miatt érdemel figyelmet, hanem további előnyös tulajdonságai miatt is.


Milyen rendszereket kínál a Valsir ingatlanunk zajterhelésének csökkentése érdekében?

A Valsir termékpalettán négy lefolyórendszer típust különböztetünk meg: PP3, BlackFire, TriPlus, Silere.
Mindegyik Valsir rendszer jó választás, mindössze az épület jellege, az elvárásaink és költségvetés alapján kell mérlegelnünk mielőtt meghozzuk a döntést.
A lefolyórendszerek zajszintjének mérséklése érdekében elkerülhetetlen a csőhálózat gondos megtervezése, a helyes rögzítési pontok kialakítása, és a kiváló akusztikai tulajdonságokkal rendelkező lefolyórendszer alkalmazása.

Mitől különleges a Valsir BLACKFIRE?

A BLACKFIRE egy olyan tokos lefolyórendszer, mely felhasználható szennyvíz-elvezető és esővíz-elvezető rendszerek kiépítéséhez is, miközben figyelemre méltó csillapítást nyújt akusztikai szempontból és B1-es tűzvédelmi osztályba sorolt rendszer.
A kivitelezést a tokos csőkötés egyszerűvé és rövid idő alatt megvalósíthatóvá teszi. Szerkezeti felépítését tekintve három rétegből áll, az általános felhasználású rendszerhez képest növelt falvastagsággal rendelkezik.


A külső réteg fekete színű polipropilén, mely jó kopásállóságú és a hozzáadott adaléknak köszönhetően jól ellenáll az UV sugárzásnak, így a BLACKFIRE falon kívül is alkalmazható.
A középső réteg PP és ásványi anyagok keveréke, ami miatt a csőfal akusztikailag csillapít és alacsony hőmérsékleten is erős mechanikai stabilitást mutat.
A belső réteg egy különösen sima felületet eredményező, ugyanakkor vegyileg ellenálló polipropilén, mely a jobb kamerázhatóság kedvéért fehér színű. A tokos kötésben a megfelelő tömörségről és hőtágulás esetén a cső elmozdulásának lehetőségéről ajakos tömítés gondoskodik. Mindhárom rétegbe a gyártás során tűzgátló adalékanyag kerül, ennek köszönhetően kapta meg a rendszer a B1-es tűzállósági besorolást.

Valsir Blackfire szerkezeti felépítése


A háromrétegű polipropilén rendkívüli ellenállóságot biztosít a Blackfire számára:

 • magas mechanikai védelmet és kopásállóságot
 • alacsony hőmérsékleten történő alkalmazás biztonságát, -10 °C-os hőmérsékletben szerelve sem válik olyan rideggé, hogy eltörjön
 • nagyfokú vegyszerállóságot – a lakóépületek és ipari létesítmények lefolyóiban található oldott anyagokkal szemben rendkívül ellenálló
 • extrán sima felülete és fehér színe a duguláselhárítás terén lesz nagy segítségünkre


Semmit se hagyjunk ki a legfontosabb előnyök közül:

 • méret- és idomválaszték DN 32 mm - DN 160 mm között
 • rendkívül egyedi idomválaszték, speciális igényre történő gyártás lehetősége is adott
 • tokos kötés, könnyű és gyors kivitelezést tesz lehetővé
 • B1 tűzállósági osztályba sorolt rendszer (DIN 4102)
 • UV-álló külső réteg miatt kültéri alkalmazás vagy tárolás megengedett
 • tökéletes tömörség, negatív nyomásnál -800 mbar-ig, pozitív nyomásnál 1,5 bar-ig nyomásálló
 • magas vegyi ellenállás
 • kompatibilitás egyéb Valsir rendszerekkel
 • csatlakozási lehetőség más csőanyagokhoz
 • teljes mértékben újrahasznosítható anyagokból készül
 • magas mechanikai stabilitás
 • akusztikai csillapítás

Milyen zajcsillapító képességgel rendelkezik?

EN 14366 szabvány szerint, 2 l/s térfogatáram mellett a BLACKFIRE zajszintje 16 dB(A). Ezzel tovább javul a csillapítási képesség a PP3 rendszerhez képest is. Az EN 14366, illetve DIN 4109 szabvány szerinti, különböző térfogatáram melletti értékeit az alábbi diagramok foglalják össze:

Szabadság a kivitelezésben

A kivitelezők dolgát könnyíti, hogy a BLACKFIRE hőtágulása a hasonló rendszerek között alacsonynak mondható, emiatt a Valsir technológiai utasításait betartva könnyen építhetünk hőtágulási szempontból megfelelő rendszert, mivel a tokok képesek felvenni a cső hosszváltozását. A darabolás és a csővég élezéséhez használt szerszámokon kívül nincs szükség semmi speciális berendezésre a szerelés során.

Széleskörű idomválasztékának köszönhetően bármilyen meglévő rendszerrel kompatibilis, legyen szó akár öntöttvasról, PE-ről, PP-ről, PVC-ről vagy más egyébről, így nemcsak az új csőhálózatok kiépítése során előnyös az alkalmazása, hanem meglévő rendszer részleges cseréjéhez vagy bővítéséhez is. A megfelelő lefolyórendszer kiválasztásához kérjük, forduljon kollégáinkhoz, kivitelezőjéhez, tervezőjéhez, akik az épület típusát és a felmerült igényeket szem előtt tartva segítenek kiválasztani a legmegfelelőbb lefolyórendszert.

Segítség a tervezőknek - BIM

A Valsir gyár - különösen az épületgépészeti gyártókat tekintve - kiemelt fontosságot tulajdonít az épületinformációs modellezésnek, így termékei, s köztük a BLACKFIRE rendszer is megtalálható BIMOBJECT-en. Ezek a modellek nagyban könnyítik a betervezés folyamatát, és alkalmazásuk később, az üzemeltetés során is számos előnnyel jár.

Műszaki tanácsadásra van szüksége? Segítünk eligazodni a Valsir lefolyórendszerek sokrétű választékában!
Vegye fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén!
Ajánlatkérését itt is elküldheti nekünk! Adja meg nevét és e-mail címét!

Nem találta meg amit keresett? Kérem, írja le üzenetben, hogy mire van szüksége! Kollégáink hamarosan felveszik Önnel a kapcsolatot!

A jobb felhasználói élmény biztosítása érdekében a weboldalunk úgynevezett sütiket használ