PP3 – Belépő a hangcsillapított lefolyórendszerek világába

Tudta, hogy az épületben keletkező zajok forrása nemcsak a háztartási gépektől, klímáktól, számítógépektől, illetve különféle irodai eszközöktől, hanem az épületgépészeti rendszerek egy részétől – elsősorban a szaniter berendezések, valamint a hozzájuk tartozó lefolyórendszerből – is származik? És azt tudja, hogy utóbbi elkerülése érdekében milyen praktikus és hatékony megoldások léteznek?

E célből fejlesztett ki a Valsir zajcsillapított lefolyórendszereit.

Amikor egy lefolyórendszer üzemel, a lezúduló szennyvíz áramlási zajokat kelt. Ezek nagyobb hányada a hálózaton belül marad, ám a zaj egy része tovább terjed a lefolyórendszer falán és a rögzítési pontokon keresztül a környezetre, az épületszerkezetre. Így a felújításra váró vagy újépítésű lakóházak esetén is egyre inkább megjelenik az elvárás, hogy amennyire csak lehet, zajmentes legyen az ingatlan – a szállodákról nem is beszélve, ahol alapvető szempont, hogy a vendégek pihentető környezetben kapcsolódhassanak ki.

A lefolyórendszerek zajszintjének mérséklése érdekében elkerülhetetlen a csőhálózat gondos megtervezése, a helyes rögzítési pontok kialakítása, és a kiváló akusztikai tulajdonságokkal rendelkező lefolyórendszer alkalmazása.


Pontosan milyen rendszereket kínál a Valsir ingatlanunk zajterhelésének csökkentése érdekében?

Négyrészes cikksorozatunkban mutatjuk be a különböző Valsir zajcsillapított lefolyórendszereket, melyekkel eltérő mértékben redukálhatjuk a szennyvíz-elvezetés hangját. Bemutatjuk lefolyórendszerink műszaki tulajdonságait, legfontosabb paramétereit és azok hatását a mindennapi használatban!

A Valsir kínálatában négy lefolyórendszer típust különböztetünk meg egymástól: PP3, BlackFire, TriPlus, Silere.
Mindegyik Valsir rendszer ideális lehet, mindössze az épület típusa, az elvárásaink és költségvetésünk szab határt a legjobb választásunk meghozásában. A napjainkban leggyakrabban alkalmazott rendszerekkel szemben – amennyiben hatékony zajcsillapításban gondolkodunk – bátran válaszhatjuk bármely Valsir zajcsillapított lefolyórendszert.

Nézzük az elsőként terítékre kerülő lefolyórendszerünk, a PP3 szerkezeti felépítését, háromrétegű polipropilén kialakítását, valamint annak előnyeit a gyakorlatban!

Tehát háromrétegű polipropilénből készül, de miért is?

A külső PP réteg magas mechanikai védelmet és kopásállóságot biztosít.
A középső ásványi anyag keverékkel ellátott réteg az alacsony hőmérsékleten történő alkalmazás biztonságát nyújtja, -10 °C-os hőmérsékletben szerelve sem válik olyan rideggé, hogy eltörjön.
A harmadik, belső réteg a fehér polipropilén, amely a nagyfokú vegyszerállóságért felel – a lakóépületek és ipari létesítmények lefolyóiban található oldott anyagokkal szemben rendkívül ellenálló –, valamint extrán sima felülete és fehér színe a duguláselhárítás terén lesz nagy segítségünkre. 


De semmit se hagyjunk ki a legfontosabbak paraméterek közül:

  • tokos csatlakozású lefolyórendszer, mely elősegíti a könnyű szerelhetőséget
  • rendkívül könnyű, ami a szállításban és a kivitelezésben is jelentős előny
  • DN32-től DN160-as méretig elérhető, vagyis széles átmérő- és idomválasztékkal rendelkezik
  • nem tartós terhelés esetén 95 °C hőmérsékletű közegig alkalmazható
  • EN 1451-es Green Building szabványnak megfelelően készül
  • teljes mértékben újrahasznosítható anyagokból készül

 

Nézzük mit bír hangszigetelés szempontjából?

2 l/s térfogatáram mellett 17 dB(A) EN 14366 és DIN 4109 szabvány szerint. Méltán lehetünk büszkék a Valsir PP3 rendszerére, hiszen összehasonlítva a Magyarországon általánosan alkalmazott lefolyórendszerekkel a Valsir PP3 rendszere kiváló eredményt ér el.

Az előnyöknek itt még mindig nincs vége, az egyik legfontosabb szempontot a végére hagytuk:

Széleskörű idomválasztékának köszönhetően bármilyen meglévő rendszerrel kompatibilis, legyen szó akár öntöttvasról, HDPE-ről, PP-ről, PVC-ről vagy más egyébről, így nemcsak az új lefolyórendszerek kiépítése során előnyös az alkalmazása, hanem meglévő rendszer részleges cseréjéhez vagy bővítéséhez is. A megfelelő lefolyórendszer kiválasztásához kérjük, forduljon kollégáinkhoz, kivitelezőjéhez, tervezőjéhez, akik az épület típusát és a felmerült igényeket szem előtt tartva segítenek kiválasztani a legmegfelelőbb lefolyórendszert.

Műszaki tanácsadásra van szüksége? Segítünk eligazodni a Valsir lefolyórendszerek sokrétű választékában!
Vegye fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén!
Ajánlatkérését itt is elküldheti nekünk! Adja meg nevét és e-mail címét!

Nem találta meg amit keresett? Kérem, írja le üzenetben, hogy mire van szüksége! Kollégáink hamarosan felveszik Önnel a kapcsolatot!

A jobb felhasználói élmény biztosítása érdekében a weboldalunk úgynevezett sütiket használ