A Silvestro a Valsir csőrendszerek gyári tervezőprogramja, mely egy grafikus alapú épületgépészeti méretező szoftver.

A program az európai szabványok szerint képes méretezni:

- padló-, fal- és radiátoros fűtést (EN 1264)

- vízellátást (EN 806)

- csatornázást (EN 12056)

A méretezéshez csupán meg kell rajzolni a kívánt rendszert, ezután a megadott keretek közt (pl.: max. körönkénti nyomásesés, stb.) a program elvégzi a hidraulikai számításokat, elkészíti a beszabályozási tervet, valamint az anyagkigyűjtést.

Továbbá képes számolni:

- hőszükségletet (EN 12831), az alaprajzból kiolvasott méretek alapján, a hőhidak automatikus figyelembe vételével

- éves energiafelhasználást (EN 832), havi bontásban

A program dwg kompatibilis (2007-es formátumig), így lehetséges a dwg rajzok beolvasása, és a kész terv dwg formátumba mentése is.

Felületfűtés méretezés

Lehetőség van minden egyes paraméter megadására, tehát megadható a burkolaton és a fektetési rendszeren kívül mind az esztrichbeton vastagsága, hővezetése, a használni kívánt cső mérete (14, 16, 18 és 20 mm-es többrétegű csövek is használhatók), valamint a különböző leárnyékolások is figylembe vehetők (pl.: ágy, bútorok). A méretezés elvégezte után a program gombnyomásra kirajzolja a padlófűtés nyomvonalát akár csigavonalban, akár szimpla vagy dupla csőkígyós fektetéssel. A tervezés végeztével egyszerűen letehető az osztók beszabályozási táblázata és a felületfűtés rétegrendje, valamint nyomtatható a rendszer részletes anyagkigyűjtése (csövek, idomok, hőleadlók stb.).
A program képest optimalizálni a padló- és falfűtési rendszereket: számítható a legalacsonyabb előremenő hőmérséklet, ugyanakkor a minimális beruházási költség elérésére is méretezhetünk, valamint a kettő közti optimális kialakítás is. A méretezés során a program kiszámolja minden egyes körben a szükséges lehűlést és az így számított nyomásveszteséget. Ha ez magasabb, mint az általunk beállított határérték, vagy más hiba van a tervben, a program figyelmeztet és javaslatot ad a hiba javítására (pl.: ossza fel a ... kört 4 részre).
Az alaprajzon megrajzolt elemeket képes a program kirajzolni a függőleges csőtervre, elegendő a strangok és a kazánház megrajzolása.

Radiátoros fűtés

A Silvestroban a Fonditalnak - európa legnagyobb alu tagos radiátor gyártójának - a teljes radiátorkínálata szerepel. Lehetőség van figyelembe venni a különböző bekötések hatását (pl.: alsó-felső bekötés) vagy a radiátor elburkolásából adódó teljesítménycsökkenéseket is.
A Silvestro kiválasztja a szabályozószelep méretét és kv értékét is (az Oventrop és Danfoss katalógusából).

Hőszükséglet számítás

A programba beírható egy már kész hőszükséglet számítás eredménye is, de a program is képes számítani. Lehetséges mind a "klasszikus" táblázatos adatbevitel, mind a rajzi alapú, mely a rajzi modulban bevitt épület adatai alapján veszi fel a méreteket, a tájolást és a hőhidakat.

Összefoglalva

Milyen előnyök teszik hatékonyabbá a tervezést?

A hőszükséglet és a szezonális energia igény meghatározásánál:
 • A számítás az európai vagy a német normák alapján történik.
 • Grafikai alapon automatikusan veszi figyelembe a hőleadó felületek méretét és a tájolását.
 • A hőhidakkal és páradiffúzióval automatikusan számol.
 • Százalékosan megadja a hőveszteség arányát az egyes hőleadó felületeken.
 • Az E hőszükséglet számítási modul folyamatosan figyeli a T rajzi modult és bármilyen rajzi változtatásnál módosítja a számítást.
Fűtési-, ivóvíz- és szennyvízhálózatok tervezésénél:
 • DWG kiterjesztéssel kompatibilis és szkennert tervrajzokkal is képes dolgozni.
 • Függőleges kapcsolási rajzot generál az alaprajz alapján.
 • Adatok, feliratok automatikusan frissülnek.
 • A hálózat hidraulikai méretezését elvégzi, beszabályozási tervet készít.
 • Esetleges tervezési hibákról tájékoztat, és az optimálisabb kialakításról tippeket ad.
 • A tételes anyagkiírást automatikusan elkészíti.
 • Legalacsonyabb előremenő és visszatérő fűtővíz hőmérséklet számítása a jobb kazánhatásfok érdekében.
A tervezés során kiválasztható a Valsir termékek és a Fondital alu radiátorok széles választéka, amelyek megfelelnek a szigorú hazai és nemzetközi előírásoknak.

Nem találta meg amit keresett? Kérem, írja le üzenetben, hogy mire van szüksége! Kollégáink hamarosan felveszik Önnel a kapcsolatot!

A jobb felhasználói élmény biztosítása érdekében a weboldalunk úgynevezett sütiket használ