Gyakran ismételt kérdések

Hogyan számol a Silvestro tervezőprogram?

A program az alábbi szabványok szerint végzi a méretezést, tehát a számítás menetét a szabványok tartalmazzák, az ezeken kívül eső számítások (csőméretezés, szelep kiválasztása) beállítható változók szerint történik.

Méretezés szabványai:
Silvestro T: EN 1264-1,2,3:1999; EN 1264-4:2001
Silvestro E: EN 12831.
Silvestro S: EN 12056-2,3; DIN 1988; EN 806
Részletesebben:
MSZ EN 1264-1:1999 Padlófűtés. Rendszerek és alkotórészek.

1. rész: Fogalommeghatározások és jelölések MSZ EN 1264-2:1999 Padlófűtés. Rendszerek és alkotórészek.

2. rész: A fűtőteljesítmény meghatározása
MSZ EN 1264-3:1999 Padlófűtés. Rendszerek és alkotórészek. 3. rész: Méretezés
MSZ EN 1264-4:2001 Padlófűtés. Rendszerek és alkotórészek. 4. rész: Létesítés
MSZ EN 12831:2003 Épületek fűtési rendszerei. Hőszükséglet-számítási módszer
MSZ EN 12056-2:2001 Gravitációs vízelvezető rendszerek épületen belül.

3. rész: Szennyvízcsővezeték, kialakítás és számítás
MSZ EN 12056-3:2001 Gravitációs vízelvezető rendszerek épületen belül.

4. rész: Csapadékvíz-elvezetés, kialakítás és számítás
DIN 1988 Technische Regeln für Trinkwasser
MSZ EN 806 Épületeken belüli, emberi fogyasztásra szánt vizet szállító vezetékek követelményei
Gyakori kérdések (folyamatosan bővül):

1. Levonja-e program a az ablakok felületét a falfűtésre kijelölt felületből?

Igen, a méretezés futtatása után csökkenti a felületet! Nyílván csak akkor, ha bevittük az ablakok méretét korábban az Építészet fülön, illetve a pontos számításhoz megadtuk a parapet magasságot az Opciók>Épület rendszere [Ctrl+F7] ablakban. Szintenként csak 1 fajta parapet adható meg. Bár általában nincs ajtó a falfűtött felületeken, ha van azt már manuálisan kell bevinni, függetlenül attól, hogy megadtuk a programnak vagy sem. Ezt az 1. ábrán jelölt sárga mezőbe írással tehetjük meg.
1. ábra
1. ábra
Figyelem, annak ellenére, hogy a program levonja az ablakokat a felületből, a levont felület mérete nem jelenik meg ily módon a jelölt helyen, de ha ellenőrizzük látható, hogy pontosan számolt! A program nem rajzolja ki a falfűtést a függőleges csőterven.

2. Nem nyitja meg a régebbi terveimet!

Ha a problémás fájlok utolsó mentése óta újra lett telepítve a program és elmaradt a frissítés, akkor előfordulhat a probléma. A program intézőjét rendszergazdaként futtatva frissíteni szükséges.

3. Nem tudom frissíteni a programot!

A programcsomag frissítéséhez rendszergazdaként szükséges futtatni a programot, ehhez zárja be majd a program intézője ikonra jobb klikkel kattintva válassza a futtatás rendszergazdaként opciót.

4. Nem tudom bekötni a felületfűtési mezőt!

Igen, lehetséges. Minden hőleadóra igaz, tehát padlófűtést, falfűtést, radiátorokat, vagy teszőleges egyéb hőleadókat is köthetünk Tichelmann kapcsolásban. Ez esetben szakasszal kell elvégezni a bekötést (lásd az ábrán jobboldalt). Figyelem, ha csak egy mezőt kötünk be, bekötéssel kell bekötni, nem szakasszal.
2. ábra

5. [Hiba]: A fájl sérült! Próbálja meg javítani a fájlt! – hiba a dwg fájl beolvasásakor

A Silvestro nem olvassa be a legújabb dwg formátumokat, de a 2007-esig bezárólag mindet kezeli.

6. [Hiba]: Helyiség: az FF-ek összegzett területe nagyobb a helyiség területénél

Ez a hiba akkor fordul elő jellemzően, ha valamelyik szabadon módosítható fűtőfelület (tehát kézzel kijelölt körvonalú FF) nem a helyes helyiséghez van társítva. Meg kell keresni az ilyen kézzel rajzolt fűtőfelületeket és ellenőrizni a tulajdonságok ablakban (jobboldalt), hogy a 3. sorban a megfelelő helyiség van hozzá kiválasztva.

7. E modul: Mi alapján számolja a program a talajon keresztüli hőveszteséget?

A hőszükséglet számító modul képes mind az EN 12831 szabvány szerinti egyszerűsített, mind az EN ISO 13370 szabvány szerinti részletes talajon keresztüli hőveszteség számítására. Az általános beállításokban beállítható a kívánt szabvány. Megj.: a talajvíz szintje csak akkor szól bele az eredménybe, ha az 1 m-nél közelebb helyezkedik el a padlófödémtől (EN 12831). A GW tényező változik a szabvány D4.3 melléklete szerint:
„ GW = 1,00 if the distance between assumed water table and floor slab is more than 1 m;
= 1,15 if the distance between assumed water table and floor slab is less than 1 m.”
Ha később a T modulban padlófűtést tervezünk, a program levonja a helyiségek hőveszteségéből a padló veszteségét, így képzi a Qkiv hőszükségletet. A padlón keresztüli veszteséget ezután a T modul számítja a megadott szigetelésvastagság és talajhőmérséklet (vagy alsó helyiséghőmérséklet alapján). Az eredményt a fűtési veszteségekhez sorolja és a számítási eredmények közt megtalálható az ebből fakadó többlet tömegáram.

8. Hogyan lehet beállítani a hőleadók túlméretezését?

Alapértelmezés szerint a program nem méretezi túl a fűtőtesteket, de az építész fólián kijelölve a helyiséget, megadható a hőleadók típusonkénti (sugárzó fűtések vagy radiátorok) kívánt részesedése. Például ha a helyiségben csak radiátor van, beírható az (auto) érték helyére pl. 110% , így a Q kiv hőszükséglet 110%-ára méretezi a radiátor(oka)t, sugárzó fűtés esetén ugyanígy.
Ugyanezt a részarányt fűtési fólián is szerkeszthetjük, ott már hőleadónként: a radiátor/fűtőfelület kijelölése után megadható a részesedés (hőleadónként (!), tehát pl. egy helyiségben 2 radiátor/fűtőfelület esetén 50% részarány az alapérték).

9. A program nem engedi külön a padló és külön a fal előremenő hőmérsékletének megadását.

Jelen verzióban (v4) nincs lehetőség arra, hogy különböző előremenő hőmérséklettel üzemelő felületfűtések legyenek azonos helyiségben. Ha a helyiségek tisztán padló vagy tisztán falfűtéssel (radiátor ettől függetlenül persze lehet) fűtött helyiségeink vannak, úgy van lehetőség különböző hőmérsékletek alkalmazására.
A következő (v5) verzióban, melyre a frissítés természetesen ingyenes, várhatóan elhárul ez a korlátozás.

10. Védőcsőben vezetett vagy szigetelt bekötés megadása

A programban megadható, ha a felületfűtéshez vezető bekötő vezeték egy fűtött padlón áthaladva az alapértelmezett szigeteletlenhez képest SZ, mint szigetelten (65%-os hőleadás csökkenés*) vagy V, mint védőcsőben (6-7%-os hőleadás csökkenés*) vezetve halad keresztül az adott fűtőfelületen). A program nem tesz különbséget előremenő és visszatérő közt, a csökkentés azonos. *kb. 10 mm-es szigetelés 50 mm-es betonba ágyazott 16x2 cső esetén
3. ábra

11. Méretezhető-e glikolos rendszer?

Igen!
A hőtermelő elhelyezése után, annak műszaki adatainál megadható a "Közeg": víz, víz etilénglikollal vagy víz propilénglikollal. Utóbbi kettő választása esetén a mező alatt megjelenik a "A közeg részesedése" mező, ahol megadható az m/m%, avagy a tömegszázalékos részaránya a glikolnak. Megadható 5-100%-ig bármely érték.
A program számításba veszi mind a megváltozott fajlagos hőkapacitást, mind a nagyobb viszkozitást, és ennek megfelelően növekszik a keringtetett tömegáram és nő a fajlagos valamint az összesített nyomásveszteség is. A programban csak fűtési rendszer méretezhető!

A beállítás menete:
Fűtés fólia > Hálózat/Radiátorok fül > Silvestro gyakori kérdések (kazán vagy forrás elhelyezése) > majd "Közeg" beállítása:
Silvestro gyakori kérdések
Ha glikolos, akkor megjelenik egy új sor ahol megadható a tömegszázalék.
Hűtéstechnika nem számítható, csak fűtéstechnika.

Külalak:

1. Rátekeri a padlófűtés körének kirajzolásakor a csigavonalat vagy csőkígyót a fűtőfelületen áthaladó bekötéspárra is:Ez esetben célszerű újra megrajzolni a problémás áthaladó bekötést vagy kitörölni a bekötés azon szakaszát ami lehatárolja a bekötéssel fűtött csíkot/felületet , majd újra megrajzolni.
Észrevételek:

2. A felületfűtések méretezésénél / eredményeinél jó lenne látni, nem csak a helyiség számozását, hanem a nevét, mert jobban segít beazonosítani a helyiséget. tudjuk, hogy pl ha fürdőszobánál van alulfűtöttségi probléma,akkor az nem vészes, mert úgyis lesz radiátor.
Célszerű a helyiségek beszámozása után kézileg a szám után írni a helyiség megnevezését a címke mező helyett. Más esetekben elég a helyiség címkét megjeleníteni a tervrajzon, ha csak azt szeretnénk.

További tippek:

Az E modulban lehetőség van mind a klasszikus táblázatos adatbevitelre, mind a T modulból való méretkiolvasásra is.
A függőleges csőterv elkészítése nem szükséges a számítások elvégzéséhez és helyességéhez, ha az alaprajzi nézetben minden csőszakasz ki van rajzolva, a csövek/szakaszok helyzete az alaprajzi nézetben adott (elhelyezés mező). A vízellátás tervezésénél célszerű a függőleges csőterv elemeit árnyékként megjelölni, majd a címkézhetőség érdekében érdemes összepárosítani az „eredeti-árnyék párokat”. Fűtési terv készítésekor viszont célszerű a kazánházat megrajzolni eredetiként a függőleges nézetben és csak az osztó-gyűjtőktől kezdve folytatni alaprajzi nézetben. A kazánház alaprajzi megjelenítése árnyék elemekkel rajzolásával lehetséges.

Magyarázat a helyiségadatok táblázatához (E modul):
Silvestro E értelmező táblázat
Ha kérdése merül fel, kérem keresse Pálinkás Gábort (elérhetőség, lásd Kapcsolat menüpont) vagy küldje el kérdését az alábbi űrlapon keresztül!

Tegye fel kérdését!

Nem találta meg amit keresett? Kérem, írja le üzenetben, hogy mire van szüksége! Kollégáink hamarosan felveszik Önnel a kapcsolatot!

A jobb felhasználói élmény biztosítása érdekében a weboldalunk úgynevezett sütiket használ