Valsir Rainplus – A vákuumos esővíz-elvezető rendszer

A Valsir Rainplus rendszere képes rövid idő alatt hatalmas mennyiségű esővíz elszállítására. Hogyan lehetséges ez? Vákuum segítségével, a Rainplus rendszert úgy fejlesztették ki, hogy a lehető legnagyobb csapadék elvezetési teljesítményt nyújtsa. A Rainplus megoldást nyújt az egyre nagyobb intenzitású esőzésekre, és teljes mértékben biztosítja a közepes és magas épületek tetejéről a csapadékvíz elvezetését. Fontos kiemelnünk, hogy a Rainplus rendszer újrahasznosítható anyagokból készül, a gyártási folyamat pedig energiahatékony és környezetkímélő.

Összegyűjtöttük a Valsir Rainplus rendszerének előnyeit a hagyományos rendszerekhez képest.


Rendkívül magas szállítási kapacitás:
lefolyófejenként másodpercenként akár 65 liter (!) esővíz elszállítására képes. Ø110-es fej esetén 65 l/s a maximum szállítási kapacitás, Ø56-os fej esetében 14 l/s.

Hosszú élettartamú lefolyófejek:
rozsdamentes acélból, illetve alumínium ötvözetből készülnek a Rainplus lefolyófej főbb elemei, a felületük pedig egy speciális bevonattal van ellátva, amely biztosítja a lefolyófej hosszú élettartamát.

Egyszerűen beépíthető, kis helyigénnyel rendelkeznek
: a Rainplus 56 beépítési magassága vízszintes csatlakozással mindössze 104 mm.

Nincs örvényhatás és minimális a nyomásvesztesége: a speciális vákuumtárcsának köszönhetően.

Gyors telepítés: a Rainplus lefolyófejek összekötése a Valsir HDPE rendszerrel könnyedén tervezhető, gyorsan és rendkívül megbízhatóan elvégezhető, és bármely tető esetén alkalmazható.

Nem szükséges hozzá lejtést kialakítani:
így hosszú épületek, csarnokok esetén is lehetséges akár hossz mentén elszállítani a csapadékvizet a csatornahálózatba vagy szikkasztóba. Ebből kifolyólag Rainplus rendszer használatával a beruházó rengeteg komplikációtól, plusz kötségtől szabadulhat meg, ha a csatornahálózat és az épület helyzete a telken nehézséget okozna, ha lejtéssel kellene megoldani az esővíz elvezetését.

Rugalmas megoldás: könnyedén megvalósítható bármilyen nyomvonal, a bonyolult épületszerkezet sem akadályozza a hatékony vízszállítást.Sokkal kisebb mennyiségű cső szükséges hozzá:
a hagyományos csapadékvíz-elvezető rendszerekhez képest sokkal kevesebb cső szükséges hozzá, valamint a csövek átmérője is kisebb, mint gravitációs elvezetés esetén.

Hogyan működik a rendszer?


1. üzemállapot
Alacsony, 10-15%-os csapadékintenzitás esetén a vákuumos lefolyófejek hagyományos lefolyófejként működnek, és az áramlás jellemzően “gravitációs”. Az áramló víz felszíne felett nagyrészt levegő van jelen a lefolyórendszerben.
2. üzemállapot
Amikor a csapadékintenzitás 10-15% és 60% között van, akkor a lefolyóvezetékekben az áramlás nem lesz egyenletes, és ennek következtében a rendszer a "gravitációs" és a vákuumos üzemállapot között fog ingadozni. A jelenséget az magyarázza, hogy ennél a csapadékintenzitásnál a tetőn összegyűlt vízmennyiség egy rövid időre el tudja lepni a vákuumos lefolyófejet, amely megakadályozza a levegő bejutását a rendszerbe, így kialakul a vákuumhatás. A hirtelen megnövekvő áramlási sebesség miatt annyira lecsökken a tetőn összegyűlt csapadék vízszintje, hogy már levegő jut be a rendszerbe, ezzel megszakítva a vákuumhatást. Az ismétlődő folyamatból adódóan ezt az áramlási állapotot lüktető áramlásnak nevezzük.
3. üzemállapot
A csapadékintenzitás 60-95% közötti értéke esetén a csővezeték teljes keresztmetszetét víz tölti ki, amelyben azonban még levegőbuborékok vannak jelen. Ezt az üzemállapotot buborékos áramlásnak nevezzük, amelynél a vákuumhatás következtében már kialakul a magas áramlási sebesség.
4. üzemállapot
Ennél az üzemállapotnál a csapadékintenzitás a tervezett érték 95%-a felett van, amelynél már nincs levegőbuborék az áramló vízben és a vákuumhatás eredményeként a rendszer teljes kapacitáson üzemel maximális áramlási sebesség mellett. Ezt az áramlási állapotot nevezzük teljes keresztmetszetű áramlásnak, amelynél már nem keletkezik zaj.

A fentebb írtak ismeretében elmondható, hogy a Valsir Rainplus remek megoldás bármilyen nagy vagy komplex épület esetében. Ha többet szeretne megtudni a rendszerről vagy felmerült a vákuumos esővíz-elvezető rendszer kiépítésének igénye, keressen minket elérhetőségeink bármelyikén!

Letölthető Valsir Rainplus katalógus:
Valsir Rainplus rendszer angol nyelvű youtube videó:

Ajánlatkérését itt is elküldheti nekünk! Adja meg nevét és e-mail címét!

Nem találta meg amit keresett? Kérem, írja le üzenetben, hogy mire van szüksége! Kollégáink hamarosan felveszik Önnel a kapcsolatot!

A jobb felhasználói élmény biztosítása érdekében a weboldalunk úgynevezett sütiket használ