Valsir hangcsillapított vagy hangszigetelt lefolyórendszer?
Triplus® vagy Silere®?

Az épületek lefolyórendszereinek kialakítása során leggyakrabban a PP, a PVC és a PVC-KG cső- valamint idomszükséglet szokott felmerülni, ám napjainkra a felhasználói, beruházói igények megváltoztak, s ennek megfelelően egyre gyakrabban szerepelnek a terveken hangcsillapított vagy épp hangszigetelt rendszerek. De mit takarnak ezek a meghatározások, és ilyen esetben mire kell figyelnünk?

Miért van szükség ezekre a rendszertípusokra?

Amikor egy lefolyórendszer üzemel, a lezúduló szennyvíz áramlási zajokat kelt. Ezek nagyobb hányada a hálózaton belül marad, ám a zaj egy része tovább terjed a lefolyórendszer falán és a rögzítési pontokon keresztül a környezetre, az épületszerkezetre. A felújítás előtt álló vagy újépítésű lakóházak esetén is egyre inkább megjelenik az az elvárás, hogy amennyire csak lehet, zajmentes legyen az ingatlan – a szállodákról nem is beszélve, ahol alapvető szempont, hogy a vendégek pihentető környezetben kapcsolódhassanak ki.

Mindezek eléréséhez a lefolyórendszerek zajszintjének mérséklése érdekében elkerülhetetlen a csőhálózat gondos megtervezése, a helyes rögzítési pontok kialakítása, valamint a kiváló akusztikai tulajdonságokkal rendelkező lefolyórendszer alkalmazása.

Triplus® - az optimális háromrétegű - hangcsillapított tokos lefolyórendszer, Ø 32 – 250 mm-ig

A Triplus® a Valsir által kifejlesztett, gyártott és szabadalmaztatott háromrétegű tokos lefolyórendszer, melynek külső és belső rétege polipropilénből (PP), a közbenső rétege pedig polipropilén (PP) és ásványi töltőanyagok (MF) keverékéből készül, idomokkal és tartozékaival kiegészülve komplett rendszert alkot. A Triplus® lefolyórendszer alacsony hőmérsékleten is kiemelkedő mechanikai tulajdonságokkal, valamint kiváló hangcsillapító teljesítménnyel rendelkezik.

Részletesen a Triplus lefolyórendszerről

Silere® - a kompromisszumok nélküli - hangszigetelt tokos lefolyórendszer, Ø 50 - 160 mm-ig

A hangtalan lefolyórendszer – legfrappánsabban így jellemezhetnénk a Valsir által kifejlesztett Silere® tokos lefolyórendszert, amelynek részei, a Silere® csövek és idomok polipropilén (PP) és ásványi töltőanyagok (MF) szabadalmaztatott keverékéből készülnek, a kiemelkedően speciális hangszigetelés elérése érdekében. A Silere® csőrendszer alacsony hőmérsékleten is kiemelkedő mechanikai tulajdonságokkal rendelkezik, amely a piacon az egyik legalacsonyabb zajszintet képes garantálni.

Részletesen a Silere lefolyórendszerről

Milyen műszaki paramétereket kell figyelembe venni a kiválasztás során?

Ahogyan az az iménti, rövid ismertetőkből is kitűnik, a két rendszer közötti különbség a mérettartományon túl az anyagösszetételben rejlik, s ez utóbbi a legfontosabb tényező: ennek köszönhetően térnek el zajcsökkentő hatásaik, melyeket a rendszerösszeállítás előtt feltétlenül figyelembe kell venni.

Minden esetben, amikor ilyen rendszer kiépítése van előirányozva, a tervrajzokon, műszaki dokumentációkban szerepeltetik a lefolyórendszer zajszintjét, valamint azt, hogy ez melyik szabvány szerint értendő.

Utóbbi a legfontosabb támpont – akár egy kiváltás esetén is –, ugyanis, amennyiben nem az adott szabványnak megfelelően választjuk meg a beépíteni kívánt rendszerünket, akkor a műszaki átadás során problémába ütközhetünk.
Néhány gondolat az ide vonatkozó szabványokról

A lefolyórendszerek akusztikai tulajdonságainak meghatározásához hagyományosan a DIN 4109 (a DIN 52219 szabvánnyal egyetemben) és az EN 14366 szabványokat alkalmazzák. A különböző lefolyótípusok zajszintjeinek összehasonlítása során a legfontosabb, hogy ugyanazon jelzőszámra támaszkodjunk. S hogy miért fontos ez? Mert a két szabvány közötti eltérés az alábbi különbséget takarja:
EN 14366 (jele: LSC,A) – e szabvány jelzőszáma a szerkezeti zajra utal
DIN 4109 (jele: LIN) – e szabvány jelzőszáma pedig a szerkezeti zajon túl a léghangot is figyelembe veszi

A Valsir Triplus® és Silere® lefolyórendszerek zajszintjei a különböző szabványok figyelembevétele mellett az alábbiak szerint alakulnak:


Bármelyik rendszer legyen is betervezve, illetve kerül kivitelezésre, a Valsir Triplus® és a Silere® lefolyórendszerek közös előnyökkel is rendelkeznek.


A Valsir
Triplus® hangcsillapított és a Silere® hangszigetelt lefolyórendszereinek az alábbi, főbb előnyökben megegyeznek:

  • rendkívül gyors és egyszerű kivitelezés a tokos kötésnek köszönhetően
  • maximum 95°C-ig alkalmazható nem tartós terhelés esetén
  • szerelési előny a rendkívüli hidegtűrés, -25 °C külső hőmérsékletig szerelhető a Triplus, és -20 °C-ig a Silere
  • nagyfokú vegyszerállóság a lakóépületek és ipari létesítmények lefolyóiban található oldott anyagokkal szemben
  • fokozott ellenállást tanúsítanak a mechanikai igénybevétellel szemben
  • csatlakozók széles választéka akár öntöttvas, PE, PP, PVC rendszerekhez történő csatlakoztatásra is, de tűzgátló mandzsetta és membrános légbeszívó is megtalálható a kínálatban
  • újrahasznosítható anyagokból készülnek - teljes mértékbenMűszaki tanácsadásra van szüksége? Segítünk eligazodni a Valsir lefolyórendszerek sokrétű választékában!

Vegye fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén!

Nem találta meg amit keresett? Kérem, írja le üzenetben, hogy mire van szüksége! Kollégáink hamarosan felveszik Önnel a kapcsolatot!

A jobb felhasználói élmény biztosítása érdekében a weboldalunk úgynevezett sütiket használ