HŐVISSZANYERŐS LAKÁSSZELLŐZTETŐ RENDSZER A VALSIRTÓL

Az elmúlt időszakban az aktuális szabályozásoknak és trendeknek megfelelően egyre inkább előtérbe kerülnek a hővisszanyerős szellőztetőrendszerek. Nagy örömmel vettük tudomásul, hogy a Valsir, mint az épületgépészeti termékek egyik meghatározó gyártója bevezeti saját megoldását ezen a területen, úgy a decentralizált, mint a központi géppel működtetett, komplett szellőztetőrendszer tekintetében.

Megoldódhat ezáltal több, jellemzően hosszú időn át fennálló kellemetlen jelenség, és elejét vehetjük számos egészséget károsító hatásnak:

- Állandóan friss és tiszta levegőt szívhatunk be, legyen ez otthon, vagy munkakörnyezetben. Javul ezáltal az életminőségünk, jót teszünk vele az egészségüknek, pihentetőbb lesz az alvás stb. Nem dúsulhatnak fel a levegőben a szervezetünkre nézve káros szennyezőanyagok.

- Az állott levegő kizárásán túl, egyszerre gondoskodhatunk a beltérben keletkezett szagok elterjedésének megelőzéséről, és az esetlegesen kintről érkező szennyeződések (legyen az por, szmog vagy allergiát okozó pollen) távoltartásáról. Az életünk velejárója, hogy a konyhából, vagy fürdő és WC helyiségekből különböző szagok kerülnek a levegőbe, melyeket a lakószobákban már nem szeretnénk, hogy jelen legyenek. A folyamatos levegőcsere, és a megfelelő helyre tervezett elszívási és befúvási pontok segítségével ez megoldható.

- A szagokon túl jelentős mennyiségű pára szabadul fel az emberi jelenlét és tevékenység következtében. Pára keletkezik a főzés során, a vizes helyiségek használata közben, sportolás vagy munka közben, a ruhák szárításakor, de a szobanövényeknek köszönhetően is. A levegőben páratartalma jelentősen befolyásolja a közérzetünket. Ugyanazt a hőmérsékletet több fokkal érezhetjük melegebbnek vagy hidegebbnek a relatív páratartalom függvényében.

Mindannyian láttunk már ablaküvegen kicsapódott párát, komolyabb esetben kisebb tócsát hozva létre a párkányon. Ez egyértelműen arra utal, hogy magas a levegő páratartalma, s ezzel kezdeni kell valamit, mert hosszabb távon több mint valószínű, hogy ennek következtében megjelennek a penészfoltok is. Az épületek szigeteltsége, hőtechnikai paraméterei rendkívül sokat javultak az utóbbi időben, s ezzel együtt a nyílászárók ma már légmenetesen zárnak. Ha a friss levegő utánpótlásáról gondoskodni szeretnénk, szinte álladóan szellőztetnünk kellene.

Egy építész tervezővel beszélgetve kiderült, ő mindig ezt a három tanácsot adja az új házat építtető megrendelőinek a használatba vétellel kapcsolatos helyes hozzáállásról:

1. az első télen az ablakok folyamatosan legyenek bukóra kinyitva,

2. tekerjék fel a fűtést, majd

3. szorítsák össze a fogukat, és fizessék ki a normálisnál jóval magasabb fűtési költségeket, úgy talán a következő évi csak a fele lesz...


Azt is elmondta, hogy kísérletképpen egy új építésű kb. 100 m2-es nyaralóba páramentesítőt helyeztek el, melynek víztartályát rendszeresen ürítették, és a felfogott víz mennyiségéről feljegyzéseket készítettek. Az első fűtési szezon alatt megdöbbentő, de 800 liter vizet gyűjtöttek össze úgy, hogy közben nem is lakták a házat. Elképesztő, hogy mennyi nedvesség tud felszabadulni! Tapasztalatból tudjuk, hogy mennyi gondot fog okozni ez később...

A megoldás a folyamatos szellőztetés, ez nyilvánvaló. Ha ezt nyitott ablakokkal szeretnénk fenntartani, akkor rendkívüli energiapazarlást valósítunk meg. Egyel jobb megoldás - de még mindig csak félmegoldás - ha az ablakokba résszellőzőket építünk be, melyek jobb esetben a páratartalom függvényében automatikus zárásra képesek, de így télen a hideg levegő fűtetlenül, nyáron a meleg pedig hűtetlenül érkezik a lakásunkba. Az igazi megoldás, ha szűrten, jól elosztva, folyamatosan kapjuk a friss levegőt, méghozzá úgy, hogy az elhasznált levegő hőtartalmát előtte kinyerjük, s azt a friss levegőnél hasznosítjuk. A végeredmény gazdaságos, egészséges és komfortos.

A technikai kivitelezés attól függ, hogy egy helyiség levegőjéről szeretnénk gondoskodni decentralizált megoldással, vagy egy komplett lakáséról, amikor központi szellőztetőgép kerül beépítésre és légcsatornahálózaton keresztül osztjuk el a különböző helyiségek között a levegőt. Előbbi beépítése egyszerű, utólag is viszonylag könnyen megoldható a külső fal átfúrásával, míg a központi lakásszellőztető rendszereket jellemzően inkább új építésnél, vagy a meglévő ingatlan esetén utólagos álmennyezet kialakításával alkalmazzák, számos rendszerelem segítségével, az előzetesen elkészített terveknek megfelelően.

További részletekért tekintse meg honlapunk szellőztető rendszerekkel foglalkozó részét.

Nem találta meg amit keresett? Kérem, írja le üzenetben, hogy mire van szüksége! Kollégáink hamarosan felveszik Önnel a kapcsolatot!

A jobb felhasználói élmény biztosítása érdekében a weboldalunk úgynevezett sütiket használ