ÉRDEKESSÉGEK A TÖBBRÉTEGŰ CSÖVEK GYÁRTÁSA SORÁN

A Valsir Olaszország első számú többrétegű csöves cégeként több különleges és egyéni megoldást is alkalmaz a gyártás során. Ott van mindjárt az a tény, hogy a gyártósor két szintes.

A belső PE réteg a felső szinten készül el, valamint a ragasztóréteg is itt kerül rá, de az alumíniummal már az alsó szinten kerül kapcsolatba a cső.
A soklépcsős folyamat alatt rendkívül fontos a minőség- és méretellenőrzés. Gyakorlatilag minden munkafázis után kontroll következik.

Jellemző módon a gyártók egy szinten elhelyezett hosszú gyártósorokon állítják elő ezeket az öt rétegből felépülő csöveket, de ez a Valsirnál – feltehetően helyhiányra visszavezethető okok miatt – másként alakult, és egy görgősor segítségével 180°-os irányváltás után, az alsó szinten fejeződik be a folyamat.

Számunkra is kellemes meglepetés volt, hogy magyar alumínium kerül a kiváló minőségű többrétegű cső rétegei közé, hisz az alumínium szalagot egy székesfehérvári gyártó szállítja a Valsirnak. Érdekes műszaki megoldásra van szükség, hogy az állandó sebességgel mozgó gyártósort az alumíniumtekercsek cseréje alatt is ellássák szalaggal. Ehhez két görgősor között pufferelik az alumíniumot, és a tekercsek cseréje alatt a felső görgősor egyenletes lefelé mozgatásával látják el a sort megfelelő mennyiségű alapanyaggal.

Természetesen nagyon fontos mozzanata a gyártásnak a TIG hegesztés, melynek hőjétől légréteg védi a PE réteget.

Mint a gyártás során számos alkalommal itt is mérések ill. teljes varratellenőrzés következik, majd egy ragasztóréteg felvitele után a külső PE réteg következik, mely a mechanikai védelmet adja az értékes belső rétegeknek.

Feliratozást és tekercselést követően csomagolják a csövet, de csak ezt követően történik meg – a PE alapanyaghoz kevert szilán segítségével – a térhálósítás, melyhez a Valsir egyedi eljárást alkalmaz. A készterméket egy kabinba teszik, melyből a levegőt elszívják, majd ezt a depressziós teret párával árasztják el, hogy térhálósodási folyamat teljesen egyenletesen menjen végbe a cső minden pontján.
További részleteket ismerhet meg a gyárról, valamint a gyártási folyamatokról az alábbi videóból...

Nem találta meg amit keresett? Kérem, írja le üzenetben, hogy mire van szüksége! Kollégáink hamarosan felveszik Önnel a kapcsolatot!

A jobb felhasználói élmény biztosítása érdekében a weboldalunk úgynevezett sütiket használ